fredag 17 juli 2009

Arbetsvisum i USA och managers

Alltså, vissa kostnader är fan sanslösa:

"...the H-1 to green card will cost between $2,500 and $3,500."

Huruvida detta är sant för stunden låter jag vara osagt. Men H-1 är alltså tillfälligt arbetsvisum/arbetstillstånd i USA, vilket de flesta icke-amerikanska artisterna väljer att ta. För att runda av blir 3000 USD 23460 SEK i dagens valuta, och det är per skalle. Då kan du tänka dig ett band på typ fyra medlemmar = 93840 SEK. Ganska mycket pengar att krafsa ihop, bortsett från alla passuppare, managers och diverse skivbolagsfolk som ska ha en summa från gigen.

Risken är också att arrangörer kan lätt bli blåsta av bandmanagers eller anställda bokare om de inte vet bandens egentliga gage, alltså deras proportionellt rimliga gage. Med det menar jag att managers och turnébokare kan ta en överdriven summa i gage av ren girighet, bara för att den nykläckta och blåögda arrangören på den där lilla festivalen eller kanske större tillställningen är för okunnig för att förstå att denne blir utnyttjad. På så sätt kan många festivaler utarmas och folk kan lägga av då de blir less på att bli blåsta och sen se hur festivalen/spelningen går tokback när bandet vars manager som tog den hiskeliga summan inte alls drar den publik de hade förväntats göra.

Om det ligger någon sanning i det här så är det rent ut sagt förjävligt. Hoppas bara att folk i gemen är mer hederliga än att de försöker suga ut de festivaler som ibland kan vara bland de roligaste scenupplevelserna i ens liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar